News:

Apachefoorumi.net
Admin tarjoaisi kävijöille kahvit, mutta huomasi ettei serveri tykkää nesteistä.

Main Menu

Kiroilutriidi (kiroilutarpeen yllättäessä, avaa triidi)

Started by jii, Tue 09.03.2010 12:42:52 (UTC+0200)

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


Atomisaattori


"Good judgment comes from experience. Experience comes from bad judgment." - Jim Horning
Älä koskaan väittele idiootin kanssa. Hän vetää sinut omalle tasolleen ja voittaa sinut kokemuksellaan.
"Trying is the first step toward failure." - Homer Simpson


jii

Okkei! Emmie enää, mie meen poijes, kauas poijes, muille intternettimaille.

peter




=Juku=

Jäitä hattuun!

Kun tunteet pyrkivät kuumenemaan ja itsehillintä pettämään, kehotetaan laittamaan jäitä hattuun. Vaikuttaa siltä, että nykyisin jäiden tarvetta olisi aikaisempaa enemmän. Sosiaalisesta mediasta ja muualtakin saamme lukea kiukkuista viha puhetta. Osa nuorisosta kiroilee estottomasti julkisilla paikoilla, ja tuleehan ärräpää helposti vanhemmankin kansalaisen suusta, jos kaikki ei suju niin kuin pitäisi. Jonkinlaisen tapakasvatuksen saanut kansalainen tuntee olonsa vaivautuneeksi tällaiseen törmätessään.
Joku esitti julkisuudessa nuorten kiroilusta, että se on heidän tapansa ilmaista tunteensa, joten siitä ei pidä torua. Totta kai kyse on tunteista, nimenomaan hallitsematto. mista ja hillitsemättömistä 
tunteista. Jos siitä ei saisi huomauttaa, niin miten kiroilija tai vihapuhuja voi oppia edes periaatteessa hyviä tapoja?

KIROILUSSA ON sanavalinnalla merkitystä. Alapään termit tuntuvat pahemmilta kuin rehelliset suomalaiset perkeleet. Nuorison v-tyyli kuulostaa tosin usein niin rutiininornaiselta, että kyseinen sana on pikemmiinkin välimerkki ja puheen täyte. Suurista tunteista ei siinä ole kysymys. Hyvä näin, mutta ei se silti kivalta kuulosta.
Jotkut itseään asiantuntijoiksi tituleeraavat sanovat, että on vaarallista tukahduttaa tunteensa, ja siten on terveellistä päästää höyryt ulos vaikkapa juuri kiroilemalla tai kirjoittamalla nettipalstoilla.
Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että sadattelu julkisella paikalla - johon nettikin voidaan lukea - osoittaa huonoja tapoja ja sivistyksen puutetta.

ANTIIKIN FILOSOFIT pitivät itsehillintää tarpeellisena hyveenä, jota ihmisen olisi tavoiteltava kasvatuksen ja itsekasvatuksen tietä. Freud suositteli vihan hillitsemistä ja kesyttämistä. Myös eri uskonnot ovat pyrkineet samaan.
Miksi nykyaika ei aina arvosta hillittyä käytöstä? Onko niin, että globaalin markkinatalouden myllyssä se saa eniten, joka huutaa ja melskaa kovimmin, ja itsensä hillitsevä sivuutetaan?
Aikaamme liittyvä minäkeskeisyys lienee johtanut siihen, että elämä nähdään taisteluksi muita vastaan eikä niinkään yhteistyöksi. Emme koe enää olevamme samassa veneessä, tai jos koemme, kiroilemme muille ja lyömme heitä vihapuheen airolla päähän.
Olisiko liikaa pyydetty, että kodeissa ja kouluissa opetettaisiin nykyistä tehokkaammin itsehillinnän hyvettä ja hyviä tapoja? Voisimme itse kukin pysähtyä miettimään jäiden panemista hattuumme. Siitä olisi etua myös itselle: jos päästämme kielteiset tunteemme valloilleen työpaikalla, kaduilla tai nettikeskusteluissa, olemme menettäneet pelin - kukaan ei kunnioita riehujaa.

Kirjoittaja Pekka Pihlanto on turkulainen professori

Me first (rules of traffic)

Donkey

Somelainen sataprosenttinen vika :psp:

I'll never leave you lonely,
I'll be there tryin' to grab and hold, yeah,
I'm not the nicest guy you know
- Lordi - Not the nicest guy -

Setä ei vittuile, setä neuvoo :psp:

Hakuna matata, motherfucker! :pokeri:
With all due respect, intercourse yourself.

=Siru=

Note: this post will not display until it has been approved by a moderator.

Quick Reply

Warning: this topic has not been posted in for at least 356 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it has been approved by a moderator.

Name:
Verification:
Please leave this box empty:

What is the most visible color in our forum?:
What is the name of this forum?:
Shortcuts: ALT+S post or ALT+P preview