Kotiviini, -olut ja -kilju

Started by Kiljutron, Sat 04.01.2014 18:17:50 (UTC+0200)

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.


Kiljutron


Handuusi

Before you can see the light, you must die.

Ledskukkuu

Parempi myöhään jos ei silloinkaan.

Kastori

liityn nyt tähän jaloon panomiesten kiltaan..  :bonjour:

tilasin tuollaisen coopers diy beer kitin jossa siis tuli suurinpiirtein kaikki mitä oluentekemiseen ihminen tarvitsee.. samannäköinen astia ainakin näytti olevan mikä kiljutronilla tuolla eka sivun kuvissa..

ensimmäinen satsi on nyt tehty ja siihen käytin coopersin real ale uutetta, sekä paketin mukana tulleen brew enhancer paketin.. tuota en varmaan tule enää jatkossa käyttämään.. lisäksi heilautin mukaan puolen kilon pussin muntonsin medium spraymaltia.. ominaispainoa mittailin ja näyttäis sellaista 1,049 og:tä.. ennusteiden mukaan pitäis mennä johonkin 5 prosentin kieppeisiin.. annan tuon nyt olla ehkä pari viikkoa tuossa astiassa, niin käypähän loppuun asti..

lainausta tuolta muualta noista ominaispainoista..
QuoteEli jos 1kg sokeria sekoitetaan 1 litraan vettä, saadaan OG arvo joka on 1.386 (en ole kokeillut lukenut vain).
Tästä saadaan referenssi luvuksi 386 josta voidaan laskea prosenteilla paljonko käymiskelpoisia sokereita on vierteessä (vaikeasti sanottu mutta lue eteenpäin niin saattaa aueta).
No jos mäskätään niin esim. pale maltaassa on ~81% käymiskelpoista tavaraa. Joten 386*0.81 ~ 312.
Jos siis tehdään 23 litraa ja käytetään 5kg pale mallasta, Kaava menee näin:
(5*312)/23 ~ 67 eli POTENTIAALINEN OG olisi 1.067
Mäskätessä kuitenkin pitää ottaa huomioon mäskäystehokkuus. Eli:
Jos siis tekee tällaisen satsin ja normaalisti tehokkuus on 70% niin jatkumo on 67*0,7= 46,9, joten odotettavissa on OG 1.046.

Uutteesta tehdessä ei kuitenkaan tarvitse huolehtia tuollaisista tehokkuuksista jne.
Kuivauutteen lukema on 384 jolla lasketaan ja märänuutteen 308.

Eli jos tekee 1.7kg märkäuutteella 23 litraa on OG lähellä seuraavaa:
(1,7*308)/23 ~ 22. Eli pelkkä uutepurkki ja 23 litraa vettä pitäisi antaa OG arvoksi 1.022

Jos tähän lisää 0,8kg sokeria saadaan,
(0,8*386)/23 ~ 13. Eli lisäystä tulee 1.013

Yhteen laskettuna näillä siis pitäisi tulla 1.035

Samalla huomaa, että aikasuuri osa tulee sokerista...

Tässä muutamia "yleisiä" arvoja:
Pale, pilsner ja munich mallas = 317
crystal maltaat vaihtelee jossain 275-300
carapils = 309
roasted mallas ja roast barley = 275
kuivamallasuute = 384
nestemäinen mallasuute =308-317
sokeri = 386


Kastori


Kiljutron

Ominaispainohan kannattaa mitata. Sunkin siinä paketissa taitaa tulla semmonen koho.

Saa parempaa tietoa, koska erilaisten tehokkuuksien arvaaminen ei merkitse niin paljoa.  :drag:

Kastori

vasta tuossa mittailinkin ja semmoista 1,025 näytti.. laskeskelin että jos se alkuperäinen oli 1,049 niin eikö tuo jo jotain kolme prosenttista ole..

makustelin vähän mittausnesteitä ja kovasti siman ja kotikaljan sekoitukselta maistui..  :drool:


=Lutris=

Pitäiskö tehdä satsi. On jo ikävä sitä hiivan makua  :drag:
Ennemmin huonoa huumoria kuin ei huumoria ollenkaan
Huonoa makua ja riman alituksia jo vuodesta 1964 lähtien
Paskan myivät
Paskaa huumoria jo vuodesta 1964

Kastori


Quick Reply

Warning: this topic has not been posted in for at least 356 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it has been approved by a moderator.

Name:
Verification:
Please leave this box empty:

What is the name of this forum?:
What is the most visible color in our forum?:
Shortcuts: ALT+S post or ALT+P preview