Mikä CAD ohjelma...???

Started by Jarre, Fri 20.03.2009 12:42:56 (UTC+0200)

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jarre

Aika paljon pojat siellä osaa metallista ja sen ominaisuuksista....osaavat valita usein pelkän puhelin keskustelun aikana oikeen metaliln vahvuuden jne....  :good:

Perkuleesti kokemusta siellä  :jees:
Carpe Natem

Baz

Quote from: --Jarre-- on Fri 20.03.2009 20:18:57 (UTC+0200)Aika paljon pojat siellä osaa metallista ja sen ominaisuuksista....osaavat valita usein pelkän puhelin keskustelun aikana oikeen metaliln vahvuuden jne....  :good:

Kokemusta :jepso: Sen verran mitä sivuja on tullut katseltua, niin mielenkiintoiselta työpaikalta vaikuttaisi. Ei pitäisi nimittäin olla yksitoikkoista hommaa :nopsu:
- Huomenta, kaunis ilma tänään.
- Antaa olla vaan! Kyllä se siitä pilvistyy!

Jarre

Carpe Natem

Mustis

Quote from: --Jarre-- on Fri 20.03.2009 20:09:39 (UTC+0200)
Quote from: Baz on Fri 20.03.2009 20:06:45 (UTC+0200)
Quote from: --Jarre-- on Fri 20.03.2009 20:01:10 (UTC+0200)Juu, oli niillä tarjouksessa sitten ihan omat piirrystusnumerot lueteltu...  :jees:

Helpompi keskustella, että mitä tilataan ja montako kappaletta. Jälkikäteen vielä helpompi tilailla lisää. Teillä ei kuitenkaan sitten varsinaista mekaniikkasuunnittelua yrityksessä tehdä(?), joten minkä alan yrityksestä on kyse?
Ei oikeastaan tehä suunnittelua...ku mie suunnittelen testaukseen palikoita....myö oon VTT:lle töissä  ::hihsmoke
Eli kyse on palikoista millä me kiinnitetään meiän laitteet testattavaan koneeseen...ei niitä oo ku muutamia niitä palikoita (40?) ja räätälöityjä ratkaisuja tarvitaan vaan muutaman kerran vuodessa (10?)

Toi protoshop on aikaisemmin ollu osa meiän lafkaa mut nyt tekee samat jannut ulkoistettuna samaa juttua meille...  :kahvi:

Luulis että VTT:llä olis johonkn rankempaan suunnitteluohjelmaan ryhmälisenssi   :think:

PerseVän VeREvvÄÄ!
:notworthy: :huraa: :notworthy:

kenny



Baz

Quote from: MetallitekniikkaSäästölinjan cad-ohjelmat

Ilmaisia cad-ohjelmia löytyy pilvin pimein. Katsastimme parikymmentä ohjelmaa koneensuunnittelijan näkökulmasta. Ominaisuudet eivät luonnollisestikaan yllä kaupallisten ohjelmien tasolle, mutta joukosta nousi muutama ohjelma, joka on kokeilemisen arvoinen.

Rajasimme katsaukseen vain täysin ilmaiset sovellukset, jotka toimivat rajoittamattoman ajan. Arkkitehtisovellukset jätettiin pois.

Ohjelman tyypillinen käyttäjä voisi olla konepajayrittäjä, jolla ei ole omaa suunnittelua, eikä siten ohjelmaakaan.

Perusvaatimuksena tällöin on kaksiulotteinen esitys, joka voitiin mitoittaa. Tämän lisäksi tiedosto olisi hyvä saada tallennettua siirtoformaatissa, jotta piirustuksen tai mallin saisi auki jossain muussakin ohjelmassa.

Ilmaisten ohjelmien tarjonta on 2d-painotteista. Ilmaisten 3d-ohjelmien yleisin ongelma on, ettei mallia saa siirrettyä kunnolla mihinkään muuhun cad-järjestelmään. Muutama katsauksen 3d-ohjelmista tallentaakin vain omaan formaattiinsa. Tiedostokääntäjät eivät ole ilmaisia. Ohjelman ilmaisuus on hyvin vaikea säilyttää, jos kääntäjistäkin on maksettava.

3d-solidimallintimissa yleisten ACIS- ja Parasolid -grafiikkaytimien tiedostomuotoja ei ole tuettu missään katsauksen ohjelmassa. Yleisin tuettu 3d-formaatti on pintamalliformaatti iges. Tuen muille formaateille saa vasta maksullisesta versiosta.

Lähes kaikkiin ohjelmiin saa maksusta lisää tiedostosuotimia, tai ne toimivat formaattikikkailun avulla sisäänheittotuotteita yrityksen kaupallisille ohjelmille.

Osa ohjelmista on koodarin lähinnä itselle omaan tarkoitukseen tekemiä. Tämä näkyy erikoisena käyttöliittymänä: käskyjä annetaan paljon komentoriviltä.

Autcad-kopioita ja vajaita formaatteja

Suuri osa kaksiulotteisista piirto-ohjelmista on vanhan Autocadin kopioita komentoja myöten. Ne ovat myös usein kömpelöitä käyttää: mitoilla ei voi ohjata mallia ja mitat harvoin seuraavat mallin muuttumistakaan. Kun viivat on piirretty, niissä ei juurikaan ole älyä. Näiden ohjelmien tiedostomuodot ovat tyypillisesti dxf ja dwg. Nämä tiedostomuodot on tuettu käytännössä kaikissa kaupallisissa suunnitteluohjelmissa. Piristävä poikkeus 2d-rintamalla on Solid Edge 2D Drafting, jossa on nykyaikainen, mitttaohjaava sketseri.

Kolmiulotteiset ohjelmat soveltuvat tyypillisesti yhden komponentin mallintamiseen. Kokoonpanoja näillä ei kannata ruveta rakentamaan. CoCreate ja Powershape-e ovat ohjelmia, joita kannattaa kokeilla ensimmäisenä. Molempien käyttöliittymät ovat nykyaikaisia, ja ohjelmista voi siirtää tiedostoja saman valmistajan kaupallisiin versioihin. Molemmat ohjelmat tallentavat tiedon hukkaamattomasti vain omaan formaattinsa, joten malleja ei jaella juuri kuin samanlaisen ohjelman käyttäjien kesken.

Vahvaa internetkytkyä edustavat Googlen SketchUp 7 ja Dassault Systèmesin 3DVIA Shape. Malleja löytyy netistä, ja ne voi tallentaa palvelimelle. Molemmat soveltuvat hahmotteluun, kun halutaan saada nopeasti aikaiseksi yksinkertaisia geometrioita. Tietojen jatkokäyttö on hankalaa, mikäli halutaan välittää muutakin kuin nätti kuva.

Dassaultin omistamalta SolidWorks Corporationilta löytyy internetselaimessa pyörivä dwg-editori, BluePrint Now.

Koodarin ja sovelluskehittäjän valinta on ehdottomasti Yhdysvaltojen armeijankin käytössä ollut BRL-CAD. Siinä on joukon kattavin tiedostokääntäjä ja monipuoliset visualisointiominaisuudet. Mallintaminen on helppoa, jos ajattelet kaikki vektoreina.

Kinematiikkatarkasteluihin sopii taas freeCAD, jonka käyttöliittymä on lähes yhtä hankala kuin BRL-CADinkin.

Kokeile, jos aika riittää

Ilmaisista cad-ohjelmista voi hyvinkin löytyä ratkaisu satunnaiseen työskentelyyn.

Kotikäyttöön ne ovat luonnollisesti lähes ainoa järkevä valinta. Kaikilla ohjelmilla on todistetusti saatu aikaan suuriakin malleja, käytön oppiminen vie joillakin ohjelmilla luvattoman kauan.

Kokeilu ei maksa muuta kuin mahdollisesti hukkaan menneen ajan. Ohjelmissa on myös toinen huono puoli: ilmaisesta ohjelmasta on paha valittaa.

freeCAD

Mainoksilla rahoitettu kolmiulotteinen freeCAD on käyttöliittymältään karu. Ikoneita ei ole, toiminnot on haettava valikoista. Joka valikossa on oma helppinsä.

Ohjelman pääpano on kinematiikan simuloinnissa. Objekteihin on mahdollista lisätä niveliä, akselikohtaisia gravitaatiovoimia, jousia, vaimentimia, voimia ja vääntömomentteja.

Syötteet tehdään numeroin ja objektien esitystapa on visuaalisesti karkea. Mallinnettava grafiikka rajoittuu sylinterimäisiin ja suorakaiteen muotoisiin kappaleisiin. Piirustuksia ei saa tehtyä, eikä mitoitusta ole.

Ohjelma avaa step-, dwg - ja dxf -tiedostot. 3d-esitystapa voidaan tallentaa vain ohjelman omassa muodossa. Kokoonpano tai osa voidaan tallentaa tekstitiedostona.

MINOS

3d-sovellus Minoksen käyttöliittymä perustuu ikoneihin, joiden ulkonäkö poikkeaa valtavirrasta. Vinkkitekstit eivät päivity ikonista toiseen liikuttaessa, mikä hidastaa toimintojen arvailua.

Alasvetovalikoita ei ole. Toimintalogiikka poikkeaa niin paljon muista ohjelmista, ettei sillä meinaa saada mitään aikaan. Aloitusnäkymä tuo etäisesti mieleen vanhan MicroStationin neljällä eri näkymällään. Ohjelma tallentaa iges, vrml- ja mesh-muodossa.

DoubleCAD ST

2d-sovelluksen käyttöliittymä sisältää menut ja komentorivin. Piirtäminen on helppoa ja ikonit selkeitä. Piirtotila on aktiivinen. Kohdistin näyttää tyypillisimmät tartuntapisteet. Viivan pituuden voi syöttää suoraan myös numeroina ja asteina. Mitoitus seuraa mallia, mutta mitoilla ei voi ohjata.

Ohjelma kirjoittaa oman formaattinsa lisäksi dwg, dxf, bmp, cgm, dwf, gif, jpg, plt, png ja wmf -formaateissa. Avaus onnistuu dwg, dxf, cgm, dwf, plt, slp (sketchup) ja wmf -formaatissa. Laajan formaattituen takia varteenotettava vaihtoehto Solid Edge 2D Draftingille.

Draft IT

Helppokäyttöinen kaksiulotteinen ohjelma, jonka käyttöliittymä muodostuu selkeistä ikoneista ja alasvetovalikoista. Perusversio osaa avata ja tallentaa vain omaan formaattiin. Trimmauskomennot ovat vajavaisia ja venytystoiminto puuttuu kokonaan. Avaa ja tallentaa vai omia formaattejaan.

3D-ohjelmat:

freeCAD

CoCreate Modeling PE 2.0

Google SketchUp 7

MINOS

PowerSHAPE-e

eMachineShop

3DVIA Shape

BRL-CAD

CAD X11
- Huomenta, kaunis ilma tänään.
- Antaa olla vaan! Kyllä se siitä pilvistyy!

IsoP

Varicad on ollut käytössä jokusen vuoden ja ihan tyytyväinen olen ollut pienistä puutteista ja bugeista huolimatta. Hintaisekseen hyvä ohjelma ainakin meille ja saa lisenssin myös linuxille.

http://varicad.com/en/home/

Quote from: Jarre on Fri 20.03.2009 12:54:02 (UTC+0200)
Onko kukaan tuota käyttäny: http://www.blender.org/     :think:

Olis freeware... :bounce:

Tuota Blenderiin olen tässä alkamassa tutustua, kun vaikuttaa varsin hyvältä ohjelmalta. Saas tosin nähdä kauanko kestää sisäistää edes ihan alkeet  ::hihsmoke Onko kenellekkään ehtinyt kertyö kokemuksia ko. ohjelmasta?
Make tea not love

NaiNeN

Sekoitan ruokaani Kitekattia. Mainoksen mukaan se pitää mirrin virkeänä ja karvan kiiltävänä.


Quidquid latine dictum sit, altum videtur. Futue te ipsum.

IsoP

Make tea not love

paavo


Quick Reply

Warning: this topic has not been posted in for at least 356 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it has been approved by a moderator.

Name:
Verification:
Please leave this box empty:

What is the name of this forum?:
What is the most visible color in our forum?:
Shortcuts: ALT+S post or ALT+P preview