iSpy - Ilmainen PC-pohjainen valvontakamera/kamerajärjestelmä (KESKEN)

Started by Lexa, Wed 06.01.2016 20:36:24 (UTC+0200)

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lexa

iSpy on todella monipuolinen, perustoiminnoiltaan täysin ilmainen, ja suhteellisen helppokäyttöinen valvontaohjelmisto jonka kenties suurin heikkous on oikeastaan ensimmäisen asennuksen vaikeus. Valikkoja, toimintoja, käyttötapoja ja nappuloita on niin paljon että siinä helposti menee hetkeksi sormi suuhun.

Tässä ajattelin esitellä pari tapaa käyttää iSpyta kodin, mökin tai vastaavan tilan valvontaan jokaisen saatavilla olevilla varusteilla.

Ohjetta varten käytetty kokonaisuus on:
Lenovo T510 -läppis, Windows 10 Pro, läppiksen oma kiinteä webcam, kiinteä VDSL -nettiyhteys, FTP -palvelin ulkoisella palveluntarjoajalla.
iSpy toimii kuitenkin mainiosti myös ulkoisten USB- tai IP-pohjaisten webcamien ja valvontakameroiden kanssa, ja tukee myös mahdollisuutta asentaa niitä useampia kerralla.

iSpyn asentaminen

Hae uusin versio iSpysta osoitteesta http://www.ispyconnect.com/
Valikosta: Download -> Installers -> iSpy löydät latauslinkit sekä 32- että 64-bittiselle asennukselle. Valitse laitteistollesi sopivin.
( Jos et tiedä kumman tarvitset, valitse 32-bittinen )

Asennustiedosto tarjotaan ZIP-pakattuna, joten latauksen jälkeen, pura paketin sisältö vaikka työpöydällesi.
Paketissa pitäisi olla yksittäinen iSpySetup -niminen tiedosto, jonka suorittaminen aloittaa ohjelmistoasennuksen.Options -valinnan takaa voi muuttaa ohjelman sijaintia koneella, mutta suosittelen ettet muuta sijaintia mikäli tämä ei ole todella jostain erityisestä syystä tarpeen.

Lue lisenssiehdot läpi ( :psp: ) ja valitse "I agree..." ja lopuksi "Install".

Asennus on  kokemukseni mukaan varsin nopea ja kivuton kokemus tähän asti, ja seuraavaksi pääsetkin jo tutustumaan itse ohjelmaan.

iSpyn konfigurointi, ensimmäisen kameran asentaminen

Ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä palomuurisi saattaa kysellä annetaanko ohjelmalle lupa käyttää verkkoyhteyksiä.
Vaikka et tarvitsisikaan kaikkia ohjelman verkkotoimintoja, ohjelmalle kannattaa antaa oikeudet jo tässä vaiheessa, varsinkin mikäli aiot käyttää IP-kameroita.

iSpy näyttää käynnistyttyään suurinpiirtein tältä, ennen kuin järjestelmään on lisätty yhtään kameraa.Tässä vaiheessa on hyvä pistää merkille, että kuvassa näkyvä "Getting started" ikkuna käy nopeasti häiritseväksi, joten poista valinta "Show getting started" ja paina "OK". Näin et joudu enää katselemaan tätä joka kerta kun käynnistät ohjelman. ( Vinkit ja ohjeet löytyy yhä valikkojen kautta mikäli niihin haluat palata. )

Ylälaidan valikkopainikkeen "Add" alta löytyy pikavalinnat eri laitteiden lisäämiseksi. Ensimmäisen (kiinteän tai USB) kameran asentamisen voi aloittaa valitsemalla "Local camera".Koska esimerkkikoneessamme on kiinteä webcam, käytämme nyt sitä. Kameraa asennettaessa kenties tärkein valinta on videolaadun valinta - yllänäkyvässä kuvassa "Video resolution". Tätä pystyy muokkaamaan jälkikäteenkin, mutta jo tässä vaiheessa on hyvä tiedostaa että tämä valinta on monella koneella todennäköinen kompromissin paikka, varsinkin mikäli tarkoituksena on käyttää useampaa kameraa.

Mitä suurempaa resoluutiota käytät, sitä enemmän videon käsittelyyn tarvitaan tehoja tietokoneelta, ja sitä raskaammaksi kuvan mahdollinen siirtäminen esimerkiksi FTP-palvelimelle nettikatselua varten muuttuu. Nyt tiedämme kuitenkin että koneella on ihan OK -tehot, ja käytämme vain yhtä kameraa, joten pistämme nupit kaakkoon ja katsomme mitä tapahtuu. Resoluutiota voidaan myöhemmin pienentää mikäli on tarpeen.

Kun olet sopivan resoluution valinnut, kamera aktivoituu ja eteesi aukeaa uusi valikko.Camera -välilehdellä:

Anna kameralle tunnistettava looginen nimi kohtaan Name.

Groups -kohtaan ei tarvitse koskea tässä vaiheessa.

Transform, tarjoaa pikakorjauksia joidenkin kamera-ajureiden omituisuuksille - kuvan voi tässä esimerkiksi peilata nurin.

Timestamp mahdollistaa pysyvästi videokuvaan upotettavan leiman sisällön määrittelyn. Oletus on kameran käyttämä reaaliaikainen FPS, sekä päivämäärä ja kellonaika.

Mask Image ei ole tässä vaiheessa tarpeen.

Picture in Picture on hifistelyä johon emme tässä vaiheessa syvenny.

Maximum Framerate valinnat antaa vaikuttaa hieman siihen, millä laadulla kameraa yritetään valvoa ja tallentaa. Tämä ei ole ehdoton asetus, vaan yläraja.

Mikäli aiot käyttää mikrofonia joko äänen tallentamiseen, tai liiketunnistukseen, voit nyt lisätä kamerakohtaisen mikrofonin kohdassa Microphone.
( Huomioi, että mikrofonia ei Suomessa laillisesti saa käyttää valvontakamerassa, sillä äänen tallennus tulkitaan salakuunteluksi. Tämä ohje on tässä yksityistä käyttöä ajatellen, yksityisissä tiloissa joissa ei vahingossa voi salakuunnella sivullisia. Mikäli käytät kameraa muuhun tarkoitukseen, älä asenna mikrofonia tässä vaiheessa. )Mikrofonin asetuksiin ei vielä tarvitse paljon syventyä, niitä pääsee hienosäätämään myöhemmin, mutta testaa että mikrofoni toimii, ( kameran esikatselukuvassa näkyy mikrofonille tasomittari ) ja POISTA toistaiseksi välilehdeltä Alerts valinta "Alerts enabled" ja VALITSE välilehdeltä Recording "No Recording".
Tämän jälkeen valitse Finish ja palaat kameran asetuksiin.Kameran asetuksissa seuraavilla välilehdillä, Motion Detection, Alerts, Recording, PTZ, Images jne. määritellään jo pitkälti sitä miten ja mihin tarkoitukseen kameraa ollaan käyttämässä.

Seuraavaksi käyn läpi perusasetukset liiketunnistavalle tallentavalle valvontakameralle.

iSpy - Kameran asetukset, tallennus liiketunnistuksesta ja äänitunnistuksesta

Liiketunnistavalle tallentavalle kameralle tärkeimmät hienosäädöt on välilehdellä Motion detection.Helpoin, varmin ja kevein tapa käyttää liiketunnistusta on "Two frames" joka siis vertaa kahden kehyksen välisiä muutoksia.
Kohdassa Process every X frames, voit valita kuinka monen kehyksen välein muutoksia etsitään. Mitä korkeampi FPS, sitä korkeampi tämäkin voi olla vaikuttamatta liikehavaintoihin. Toisaalta mitä pienempi tämä asetus on, sitä raskaammin liiketunnistus syö koneen tehoja. Noin 10 FPS:n kameralla, tämä voi hyvin olla vaikka 4, jolloin käytännössä vertailua tehdään kahdesti sekunnissa. Varsin riittävä. Muut asetukset välilehdellä voi jättää tässä vaiheessa oletuksiinsa.

Alerts välilehdeltä POISTA valinta "Alerts enabled", VALITSE välilehdeltä Recording "No Recording". Palaamme myöhemmin asettamaan varsinaiset tallennusasetukset.
Tässä vaiheessa valitse "Finish" ja pääset esikatselemaan kameraa.Kamerakuvan alalaidassa näkyy mittarit sekä liiketunnistukselle, että äänitunnistukselle. Tässä vaiheessa voit testata kumpaakin.
Vihreä viiva mittaristossa osoittaa tunnistusrajan.

Mikäli rajaa tarvitsee muokata, Kuvaa hiiren oikealla näppäimellä painamalla aukeavasta valikosta valitsemalla "Edit" pääsee kameran asetuksiin.
Välilehdellä "Motion detection" voi säätää liiketunnistuksen rajaa liukuvalitsimella "Trigger Range".

Mikrofonin mittaripalkkia hiiren oikealla näppäimellä painamalla aukeavasta valikosta valitsemalla "Edit" pääsee mikrofonin asetuksiin.
Välilehdellä "Microphone" voi säätää äänitunnistuksen rajaa liukuvalitsimella "Sensitivity". 

Kun olet asetuksiin tyytyväinen, käydään säätämässä vielä muutamia yksityiskohtia ennen käytännön testiä.
Kameran asetuksissa, välilehdellä Recording, säädetään puskurit kohdalleen.

Buffer kertoo paljonko materiaalia kameran tulisi pitää koko ajan tallessa ja sisällyttää tallenteeseen ennen liiketunnistusta. Olen yleensä tässä pitänyt itse 5 sekuntia, jolloin jokaisen videon alussa on 5 sekunnin pätkä materiaalia ajalta ennen kuin liiketunnistus on lauennut.
Inactivity record kertoo paljonko materiaalia kameralta pitäisi tallentaa vielä sen jälkeen, kuun vimeinen liike on havaittu. Olen yleensä tässäkin pitänyt 5 sekuntia, jolloin jokaisen videon loppuun liitetään 5 sekunnin pätkä materiaalia ajalta kun kamera ei enää ole havainnut liikettä.

Viimeiseksi valitaan samalta välilehdeltä "Record on movement detection".

Jos olet nyt seurannut ohjetta tähän asti orjallisesti, ja asentanut myös mikrofonin - huomioithan että kamera tallentaa nyt liiketunnistuksesta myös ääntä.
Tämä voi olla joissain yhteyksissä laitonta, joten harkitse tarkkaan missä ympäristössä ja mihin tarkoitukseen käytät kameraa.

Mikäli haluat vielä hyödyntää mikrofonia liiketunnistukseen, käydään vielä valitsemassa mikrofonin valikosta "Recording" -välilehdeltä "Record on sound detection" ja kokonaisuus on valmis, ja tallentaa videota äänen kera sekä liiketunnistuksesta, että äänitunnistuksesta.

( Jos jostain syystä haluat rajoittaa tunnistuksen vain äänitunnistukseen, käy poistamassa kameralta valinta "Record on movement detection" )

Mikrofonin asentaminen erillisenä äänitunnistelaitteena, ja videon tallentaminen ilman ääntä

( Jatkan tästä myöhemmin )

Snapshot kuvien siirtäminen verkkopalvelimelle, joko liiketunnistuksesta tai tasaisin väliajoin

( Jatkan tästä myöhemmin )

Tallenteiden katselu, arkistointi, automaattinen siivoaminen ym.

( Jatkan tästä myöhemmin )

iSpyn muut käyttötarkoitukset

iSpylla voi myös kuvata stillikuvia ajastetusti tai liiketunnistuksesta, sen verran on selvää, mutta sen lisäksi iSpylla on myös helppo toteuttaa timelapse -videoita. Tässä on esimerkiksi iSpylla kuvattu vuorokauden kuluminen, ja ympätty se 4 minuuttiin.


https://www.youtube.com/watch?v=S0-CIM8c-UE

( ohjeita tähänkin tulee jossain vaiheessa myöhemmin )
"Lexa on koko Apache foorumin nettipoliisien PÄÄLLIKKÖ!" -Arto Lauri

The future unknown, but is there ever time to find out...?

Like what I do? Buy me a beer!

Tule mukaan Apachefoorumin Discord-kanavalle!

Susey

Ohjeeseen kannattaa lisätä vielä mihin tuo tallentelee videot ja kuinka nauhoitus aloitetaan ja lopetetaan. Muuten aivan loistava jo näin keskeneräisenä, hyvin onnistui käyttöönotto :good:

Lexa

"Lexa on koko Apache foorumin nettipoliisien PÄÄLLIKKÖ!" -Arto Lauri

The future unknown, but is there ever time to find out...?

Like what I do? Buy me a beer!

Tule mukaan Apachefoorumin Discord-kanavalle!

paavo


Lexa

Juu, pitkäaikaiseen käyttöön on perinteiset kovot vielä käyttövarmempia ja pitkäikäisempiä tällasessa.
"Lexa on koko Apache foorumin nettipoliisien PÄÄLLIKKÖ!" -Arto Lauri

The future unknown, but is there ever time to find out...?

Like what I do? Buy me a beer!

Tule mukaan Apachefoorumin Discord-kanavalle!


Lexa

Testailin tuota iSpyn timelapse-toimintoa. :jees: Ja lisäsinkin ylös sille valmiiksi kohdan johon jossain vaiheessa kirjoittelen aiheesta laajemmin, toivottavasti.


https://www.youtube.com/watch?v=S0-CIM8c-UE
"Lexa on koko Apache foorumin nettipoliisien PÄÄLLIKKÖ!" -Arto Lauri

The future unknown, but is there ever time to find out...?

Like what I do? Buy me a beer!

Tule mukaan Apachefoorumin Discord-kanavalle!

=Juku=


Me first (rules of traffic)

Lexa

Tuosta iSpyn softasta on olemassa kevennetty versiokin, iSpy Server, joka saaattaisi hyvinkin toimia jollain miniläppärilläkin. En ole kumpaakaan kyllä testannut millään minikoneella, mutta kun toimivat vanhoilla XP koneillakin, niin luulis ny vähän uudemmilla taskukoneillakin jotenkin skulaavan.
"Lexa on koko Apache foorumin nettipoliisien PÄÄLLIKKÖ!" -Arto Lauri

The future unknown, but is there ever time to find out...?

Like what I do? Buy me a beer!

Tule mukaan Apachefoorumin Discord-kanavalle!

=Juku=


Me first (rules of traffic)

paavo


Quick Reply

Warning: this topic has not been posted in for at least 356 days.
Unless you're sure you want to reply, please consider starting a new topic.

Note: this post will not display until it has been approved by a moderator.

Name:
Verification:
Please leave this box empty:

What is the name of this forum?:
What is the most visible color in our forum?:
Shortcuts: ALT+S post or ALT+P preview